Informatie over zwemlessen
De eerste zwemlessen
Op dinsdag 2 juni zal begonnen worden met de zwemlessen. De minimumleeftijd om te starten met zwemlessen is 5 jaar. Indien niet aan het begin van het seizoen wordt gestart met zwemlessen vindt de eerste les plaats nadat de leskaart is betaald.
Bij de eerste zwemles worden de kinderen met hun ouders welkom geheten door een zwemonderwijzer. Deze geeft uitleg over de organisatie van de zwemles. Hij/zij neemt ze mee voor een korte rondleiding door de accommodatie. Verder wordt op een speelse manier met elkaar kennis gemaakt en laten we de kinderen wennen aan het idee dat ze gaan leren zwemmen.
De ouders mogen bij het bad tijdens de zwemlessen aanwezig zijn.
Jip’s Waterwereld
Water is het leukste speelgoed dat er is! Dit motto staat centraal bij Jip’s Waterwereld, de verzamelnaam voor alle zwemactiviteiten voor kinderen.
Kinderen ontvangen bij aanvang van de eerste zwemles een Jip zwemlespakket en een informatiebrochure over de zwemles. Gedurende het lestraject ontvangen de kinderen, afhankelijk van het behaalde niveau, een Jip polsbandje. Bij afronding van het volledig Zwem-ABC ontvangt men het gouden Jip's polsbandje.
Vaste zwemonderwijzer(es).
Wij streven ernaar om op elke niveaugroep zwemonderwijzer te hebben. I.v.m. ziekte, vakantie of een vrije dag kan hier enige wisseling ontstaan. Het rooster is zodanig samengesteld dat de leerlingen regelmatig dezelfde zwemonderwijzers(essen) in de les hebben.
Groepsgrootte.
Het aantal kinderen per lesgroep is afhankelijk van het aantal inschrijvingen in deze groep. Per 10 kinderen wordt een zwemonderwijzer ingezet. Bijvoorbeeld bij een groep van 15 kinderen worden twee zwemonderwijzers ingezet.
Tijden van de zwemlessen
Alle opeenvolgende niveaugroepen zijn zoveel mogelijk na elkaar ingedeeld. Als een kind een niveaugroep hoger komt betekent dat de lestijden kunnen wijzigen.
Alle zwemlessen duren altijd 30 minuten. (uitgezonderd: snorkelen, survivalzwemmen, plankspringen en andere doelgroepen)
Doorstromen naar het volgende niveau.
Kinderen worden individueel bekeken of ze naar een hogere niveaugroep kunnen. In iedere les kan worden doorgestuurd naar het volgende niveau. Indien de kinderen worden doorgestuurd naar een volgend niveau kan het noodzakelijk zijn dat van lestijd wordt gewisseld.
Ziekte en verzuim
Wordt een les gemist door vakantie, feestje, etc. dan worden deze lessen niet vergoed en kunnen niet worden ingehaald op een andere dag/tijd. Bij ziekte of éénmalige afwezigheid verzoeken wij de ouders dit door te geven aan de receptie.
Is een kind langdurig ziek, kan in overleg met de zwemonderwijzer en het management van het zwembad een regeling getroffen worden. Het is niet mogelijk geld van de leskaart te retourneren.
Vervallen van de zwemles
In geval van uitzonderlijk slechte weersomstandigheden (extreme koude of onweer) zal de les komen te vervallen. Op hemelvaartsdag en tweede pinksterdag wordt geen zwemles gegeven.
Vakantie
Tijdens de zomervakantie gaan de zwemlessen gewoon door. De zwemlessen worden naar de morgen verplaatst. Door middel van briefjes en mails wordt tijdig kenbaar gemaakt op welke dagen en welke tijden de kinderen zwemles hebben.
Extra zwemles.
Zwemmen leren doe je door het veel te doen. We zien dan ook veel ouders komen oefenen tijdens het recreatief zwemmen. De kinderen hebben immers toch een zwempas. Soms is er de mogelijkheid voor het volgen van extra zwemlessen. Deze worden in overleg met de zwemonderwijzer bepaald. Deze dienen vooraf aan de receptie te worden afgerekend.
Presentie/absentie.
In iedere zwemles wordt de presentie/absentie van de leerlingen genoteerd. Hiervoor zijn speciale presentielijsten aanwezig. Ziek- en afmeldingen die bij de receptie binnenkomen, worden doorgegeven aan de betrokken zwemonderwijzer.
Vorderingen van de leerlingen
De zwemonderwijzer houdt de vorderingen van zijn groepen bij in een map aan de hand van vorderingslijsten. Door deze lijsten krijgen de instructeur en de ouders in de vorderingen van de leerlingen. Mocht het gebeuren dat een instructeur de les van een ander overneemt heeft hij direct overzicht van de mogelijkheden van de leerlingen en kan hier verder op inspelen.
Het doorstromen naar een hogere niveaugroep kan alleen als aan alle overgangsnormen is voldaan. De zwemonderwijzer is zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van de vorderingen.
Regelmatig wordt door het team een zwemlesoverleg gehouden. Tijdens dit overleg worden de vorderingen van de leerlingen doorgenomen. Evenals eventuele vragen en opmerkingen van ouders worden besproken.
Vertrouwenspunt sport
Het Vertrouwenspunt Sport helpt de beller bij het maken van de voor hemzelf juiste keuzes. Door goede begeleiding wordt verergering en herhaling van grensoverschrijdend gedrag voorkomen. Met het melden van misstanden signaleren we problemen en kan het beleid of de organisatie aangepast worden.
Bij het Vertrouwenspunt Sport kan je terecht voor alle thema’s van vertrouwelijke aard. Daarbinnen onderscheiden we grensoverschrijdend gedrag (seksuele intimidatie, pesten, discriminatie, belediging, bedreiging en mishandeling), doping, matchfixing en eetstoornissen.
De gesprekken zijn vertrouwelijk en je kunt anoniem blijven indien je dat wil en daar zelf ook zorg voor draagt. De vertrouwelijkheid is heel belangrijk en is goed geborgd binnen NOC*NSF. De vertrouwenspersonen kunnen op de inhoud van de gesprekken door hun leidinggevenden of de directie niet worden aangesproken!
Telefoonnummer: 0900 202 55 90 (€ 0,10 per minuut) – maandag tm vrijdag 08.00 – 22.00 uur, zaterdag 12.00 – 16.00 uur
http://www.watisjouwgrens.nl/vertrouwenspunt
- het ruim halen van de aangegeven afstand en tijdslimieten
- vertonen van vrijheid en zelfredzaamheid van het kind
- draaien en keren
- ergens onderdoor zwemmen
- kunnen verdragen van golfslag en botsingen
- eenvoudige vorm van duiken tonen
- etc.